Odată cu avansarea mijloacelor tehnologice, a crescut şi interesul cititorilor pentru cărţile în format electronic. Pentru că sunt mai ieftine, pentru că pot fi găsite mult mai uşor, pentru nu ocupă decât spaţiu virtual, nu în bibliotecă, pentru că sunt traduse în multe limbi, etc. Motive sunt destule. Cu toate astea, în războiul de marketing dintre cărţile pe hârtie, cu al lor miros inconfundabil, şi cele digitale, cine are cele mai mari şanse de câştig? Şi de ce?

Potrivit unui studiu realizat la începutul lunii martie 2017, 82 la sută dintre cititori adoră cărţile tipărite, 15 la sută preferă ebook-urile, iar trei la sută dintre respondenţi nu citesc deloc. Indiferent pe ce eşantion s-ar fi făcut studiul ăsta (nu vreau să vă plictisesc cu cifre), faptul că trei la sută dintre respondenţi nu citesc deloc e destul de grav. Pentru că şi acei trei la sută au drept de vot şi de a face copii. Înţelegeţi ce vreau să spun?

La nivel financiar, piaţa cărţilor tipărite este în continuă creştere. Spre exemplu, în Statele Unite ale Americii, în 2016, vânzărea de cărţi tipărite a crescut cu 7,5 procente, în timp ce vânzările de ebook-uri au scăzut cu mai bine de 18 la sută. 1-0 pentru cărţile tipărite.

Alte studii relevă că citirea cărţilor tipărite este mai benefică pentru memorie decât citirea unui e-book. Şi cu toţii ne dorim o memorie mai bună. Nu de alta, dar trebuie să găsim metode tot mai ingenioase pentru a ţine minte toate prostiile tehnologice care apar peste noapte.

Personal, prefer tiparul. Paperback-ul, cum li se mai zice cărţilor tipărite. Nu am putut şi nici nu cred că voi putea vreodată să renunţ la a ţine o carte în mână, la mirosul de hârtie învechită sau, din contră, proaspăt ieşită din tipar, la înnegrirea buricelor degetelor, din cauza cernelii de proastă calitate, la semnele de carte din ce în ce mai viu colorate. Ebook-ul nu este pentru mine, indiferent cât de multe cărţi ar încăpea într-un kindle sau într-o tabletă. Prefer bibliotecile mele, mari şi pline de cărţi noi şi vechi.

Tu ce preferi?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri au apreciat: