Cel puţin pe reţelele de socializare, disputa dintre vegani şi carnivori continuă. E drept, de multe ori este doar o discuţie dusă într-un singur sens: carnivorii sunt oameni fără suflet, plini de ură, adevăraţi criminali, în timp ce veganii sunt apărătorii vieţii pe Pământ, iubitorii tuturor animalelor din lume şi protectorii mediului înconjurător. Şi, apropo, să nu vă aud că salata are suflet şi plânge când e tăiată în castron, că ne supărăm.

La modul serios, veganismul există de acum cel puţin 1300 de ani şi este practicat în atât de multe state încât nu mi-ar ajunge spaţiul de stocare de pe site ca să le enumăr. Dar câţi dintre vegani sunt cu adevărat vegani? În Taiwan, zece la sută dintre locuitori sunt vegetarieni, iar guvernul chiar a instaurat „o zi de hrană vegetariană în fiecare săptămână” în principal ca parte componentă a unei platforme mai cuprinzătoare privind protecția mediului.

Există însă şi state unde mulţi locuitori se declară vegani doar pentru că este un trend în creştere, pentru că este „la modă”. Potrivit unui sondaj Newspoll din 2010, 5 la sută din populaţia Australiei se declara vegetariană, dar în realitate doar 2% dintre australieni practicau veganismul. Pentru că, nu-i aşa, trebuie să fii practicant, ca să te ia lumea în serios.

Să trecem la criminali, acum. La cei care sacrifică porci de crăciun, miei de Paşte şi găini zilnic. Cei care mănâncă peşte, pui, porc, oaie, vacă şi, potrivit unora, câini, pisici, lupi, tigri, elefanţi, girafe, tarantule, şobolani şi gândaci de bucătărie. Şi toate animalele astea suferă teribil înainte să ajungă în farfurie, iar criminalii le fură dreptul la o viaţă plină de fericire, o carieră strălucitoare în fermă, o căsnicie fericită şi câţiva copii care să plece la facultatea animalelor. Asasinilor!

Însă adevărul este cu totul altul. Mâncătorilor de carne nu le pasă de pozele cu porci tăiaţi, vaci duse la abator sau găini sacrificate, ori cu miei aliniaţi pentru a ajunge pe masa de Paşte. Aceeaşi situaţie se vede şi în cazul fumătorilor, care nu dau doi bani pe mesajele canceroase de pe pachetele de ţigări. Deşi ştiu că le face rău, ei tot fumează. Valabil şi pentru carnivori. Ei ştiu prin ce trec animalele înainte să ajungă pe grătar şi în farfurie. Doar că nu le pasă!

Potrivit medicilor, omul a fost creat omnivor, de aceea cea mai sănătoasă dietă este cea care combină fructele şi legumele cu un consum moderat de produse de origine animală.

Pentru un adult, 150-200 de grame de carne slabă pe zi vor asigura necesarul de nutrienţi.

Produsele din carne conţin elemente care alcătuiesc structura corpului, precum aminoacizii, şi au, de asemenea, toate mineralele necesare, precum fier, cupru şi fosfaţi, dar şi vitaminele din complexul B, vitaminele A, C şi D. Dar, hei, asta spun nişte medici. Ce ştiu ei?

Da, ştiu, şi legumele, şi soia, au toate acele vitamine, ba chiar fac mult bine. De altfel, de asta mulţi chinezi sunt vegetarieni, pentru că ţin la sănătatea lor. Şi, cu toate astea, în China se înregistrează cele mai multe cazuri de cancer la stomac. În plus, o dietă săracă în carne duce la anemie, pentru că organismul nu asimilează nutrienţii de care are nevoie şi pe care, în mod normal, i-ar lua din produsele lactate şi din carne.

 

Din nou, ce ştiu medicii? Să fii vegan este cool, este perfect pentru mediu, dă dovadă de dragoste pentru animale şi pentru plante deopotrivă, arată că ai compasiune şi că eşti, în esenţă, cel mai bun om de pe planetă.

Apropo, soia? Pe bune? Şi mama făcea mâncare cu soia, şniţele de soia, ba chiar a încercat să facă şi „tochitură de soia”. Un gust extraordinar. N-am ce zice! N-aş mai mânca! Mamă, mâncarea ta e cea mai bună, dar soia? Nu, soia nu!

  1. Cam baţi câmpii în articolul ăsta. Dar tu ştii asta deja 😉 Veganii nu mănâncă soia, decât foarte rar şi foarte puţin. Preparate făcute direct din boabe, în casă. Ba mai mult, sunt o groază de persoane care se află undeva între extremele menţionate de tine: Carnivor şi Vegan. Griurile sunt conturate de cei care nu mănâncă anumite alimente, le mănâncă rar, le mănâncă procesate doar în anumite feluri şi aşa mai departe. Povestea e lungă tare şi are în spate cu totul alte argumente decât uciderea nemiloasă a animalelor. Semnează o persoană care nu mănâncă carne de 6 ani, fără să încerce să îi convingă pe alţii şi fără să dea share pe facebook la chestii anti-carne 😉

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri au apreciat: