Lupta pentru putere. Un film deja văzut!

Sursă Foto: http://foninews.gr

O ofertă de nerefuzat. Câteva replici dure. Puţin extremism, combinat cu declaraţii de ură, cu instigare, cu ameninţări. Două naţiuni învrăjbite una împotriva celeilalte de o mână de oameni cu putere. Cu putere declarativă, cel puţin. Un act semnat pentru independenţă! Sunt doar câteva dintre ideile principale ale unui film deja bine cunoscut, văzut de prea multe ori şi care nu ar mai trebui să ne surprindă cu nimic. Şi totuşi, o face de fiecare dată! 

Acum câteva zile, premierul Mihai Tudose a avut o ieşire nepotrivită la adresa etnicilor maghiari din parlamentul României. La auzul veştii că aceştia, împreună cu alte formaţiuni politice maghiare din România, au semnat un act prin care vor autonomia Ţinutului Secuiesc, primul ministru le-a transmis, sec, că „dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţii, vor flutura şi alţii pe lângă el”. Preluată ca pe o ameninţare cu moartea, declaraţia şefului guvernului a ajuns să fie scânteia care a aprins războiul declaraţiilor.

Şi, totodată, scânteia care îi pune în pericol lui Mihai Tudose chiar scaunul de prim ministru. Adică exact ceea ce aştepta Liviu Dragnea.

A doua moţiune în mai puţin de un an

Gurile rele spun că social democraţii se pregătesc acum de a doua moţiune de cenzură împotriva propriului guvern în mai puţin de un an de zile. După ce în iunie 2017, Sorin Grindeanu a fost mazilit de şefii de partid şi înlăturat din funcţia de prim-ministru, Mihai Tudose a fost adus ca marele salvator al planului de guvernare.

Numai că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, aşa că Mihai Tudose a prins din apucăturile de pe finalul de mandat al lui Sorin Grindeanu, şi a început să critice miniştri apropiaţi lui Liviu Dragnea. Adică oameni care pot fi controlaţi cu uşurinţă. Întâi au fost Sevil Shaiddeh şi Rovana Plumb, iar acum este Carmen Dan luată în colimator. Adică fostul „supprefect” de Teleorman. Că doar, vorba aia, „ai, n-ai bacul, seminţele din politică acelaşi gust are”.

CExN, arma supremă

sursă foto: Digi24.ro

Pe 15 ianuarie, pesediştii se pregătesc să convoace din nou şedinţa Comitetului Executiv Naţional al Partidului. Adică CExN, adunarea la care a fost decisă decapitarea lui Sorin Grindeanu, dar şi la care Mihai Tudose a câştigat deja o bătălie împortantă împotriva lui Liviu Dragnea, când a vrut să le dea afară din guvern pe Sevil Shaiddeh şi Rovana Plumb. De data asta, însă…

„Cei care sunt de partea preşedintelui PSD acuză insubordonarea lui Mihai Tudose, în timp ce liderii şi miniştrii care sunt de partea premierului cer mai multă independenţă şi vorbesc de o democratizare în luarea deciziilor, fie că e vorba despre demiterea unui ministru ori de o restructurare a Cabinetului”, scriu cei de la Digi 24.

Şi în vară, când a fost cazul primei moţiuni de cenzură împotriva propriului partid, o parte dintre pesedişti erau pro-Grindeanu. Cu toate astea, nu au avut prea mult curaj să iasă în faţă, conştienţi fiind că au mai mult de pierdut decât de câştigat. Şi, din păcate, aşa este şi acum. Deja preşedintele PSD face vizite în organizaţiile judeţene ale PSD din regiunea Moldova, pentru a convinge cât mai mulţi oameni politici să se alieze împotriva premierului Tudose. Şi, dacă mai adăugăm şi faptul că Mihai Tudose tocmai a făcut câteva declaraţii jignitoare la adresa etnicilor maghiari, putem presupune că tocmai şi-a pierdut şi sprijinul pesediştilor din Transilvania. De altfel, harta din imagine vorbeşte de la sine.

sursă foto: Digi24.ro

PSD, conştientă de pierderea puterii aparente

Încă din 11 decembrie 2016, conducerea PSD şi-a analizat bine paşii. A aruncat OUG13 în faţa mulţimii, pentru a vedea reacţia. OUG13 a dus la cele mai mari proteste din zona de sud-est a Europei de la căderea comunismului, aşa că a fost retrasă. Acum, PSD aruncă fumigenele justiţiei. Unele dintre ele atât de scandaloase, încât singurul lor rol este să destabilizeze atenţia alegătorilor de la realele propuneri care vor fi parte din noul cod de procedură penală. Până atunci, vulturii sunt lăsaţi să se bată între ei.

A conduce guvernul României  nu este, întotdeauna, echivalent cu a deţine puterea în parlament. Şi, pentru că în ultimele luni s-au tot iscat discuţii din cauza propunerilor unora dintre membrii PSD, a problemelor cu legea pe care le au alţi pesedişti, şi tot aşa, partidul social-democrat pare decis să îşi asume „pasul înapoi”. L-au mai făcut o dată, când au lăsat guvernul Cioloş să conducă.

Dar frâiele tot ei le-au avut. Frâiele şi, evident, timpul de a-şi reface forţele şi a pune pe tapet noi metode prin care să câştige următoarele alegeri. Pentru că, în acest moment, singura miză este preşedinţia. Iar PSD nu a mai avut puterea absolută (preşedinte + parlament) de pe vremea lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase (2000-2004).

, , , , , , , , , ,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *