sursă foto: ANCOM.ro

„Pentru a-i permite recuperarea costurilor de furnizare a serviciilor de roaming şi menţinerea tarifelor pentru serviciile oferite în România în conformitate cu reglementările europene privind roaming-ul, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a aprobat cererea RCS&RDS de a aplica propriilor clienţi anumite suprataxe, în plus faţă de tarifele naţionale, pentru serviciile de roaming în Uniunea Europeană, dar şi în Norvegia, Islanda, respectiv Liechtenstein (SEE)”, se arată într-un comunicat oficial al ANCOM.

Practic, pentru că RCS&RDS practică preţuri extrem de mici la abonamentele de voce propuse clienţilor din România, ANCOM îi va permite operatorului de telefonie mobilă să îşi suprataxeze clienţii care folosesc resursele în afara ţării, în UE şi SEE. Şi, potrivit anunţului ANCOM, suprataxarea poate începe încă de la prima unitate de roaming consumată.

Acest anunţ vine ca o lovitură pentru clienţii RCS&RDS, dat fiind că principalii competitori de pe piaţa telefoniei mobile, Orange şi Vodafone, le permit utilizatorilor acces la resursele naţionale şi în roaming, în limita politicii de utilizare rezonabilă a resurselor, implementată de Uniunea Europeană.

Ce este politica de utilizare rezonabilă

Potrivit unei reglementări a Uniunii Europene şi care se aplică tuturor operatorilor, clienţii care au un abonament de voce mobilă cu acces în Roaming îşi pot consuma minutele, mesajele şi internetul din abonament şi în afara ţării de origine, în UE şi SEE. Cu o limită, însă!

Politica de utilizare rezonabilă presupune că dacă un client petrece 120 de zile consecutiv în afara ţării în care are abonamentul de telefonie, atunci operatorul va realiza automat o medie a consumului de resurse pe ultimele 120 de zile consecutive petrecute în ţara de origine şi, dacă se va dovedi că au fost consumate mai multe resurse în afara ţării decât în ţară, clientul va fi suprataxat.

De asemenea, politica de utilizare rezonabilă presupune ca roaming-ul să fie folosit doar ocazional, pentru ieşiri scurte din ţara de origine, în vacanţe sau vizite de lucru. În cazul utilizării constante a resurselor în roaming, suprataxarea este legală şi, bineînţeles, evidentă.

0,031 de cenţi, pentru un apel efectuat

În ceea ce priveşte tarifele, RCS&RDS va avea dreptul să impună un cost de până la 0,031 de eurocenţi/minut pentru apelurile efectuate şi 0,108 eurocenţi/minut pentru apelurile primite. Pe partea de internet, costurile vor fi de maxim 6,37 euro/gb. Toate aceste preţuri stabilite de ANCOM sunt fără TVA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri au apreciat: