Potrivit unui studiu făcut la nivel naţional, nici măcar 2 % din populaţia ţării nu merge periodic să doneze. Asta înseamnă mai puţin de 360.000 de persoane care oferă o şansă la viaţă altor persoane. Dacă vă întrebaţi care e media europeană, e simplu. De patru ori mai mulţi europeni donează sânge! 

Potrivit unui alt material, publicat în Viaţa liberă pe 6 martie (îl puteţi citi AICI), la fiecare trei secunde, un pacient din România are nevoie de sânge.  În aceste condiţii, necesitatea de sânge este acoperită, în medie, în proporţie de doar 60 la sută la nivelul întregii țări.

Cine poate dona

Pentru că am tot auzit că mulţi nu merg la Centrul de Transfuzii pentru că nu ştiu dacă pot dona, dar şi pentru că le este teamă să stea la coadă câte o oră pentru a dona timp de 5 minute, iată condiţiile pe care un pacient trebuie să le îndeplinească pentru a putea dona sânge.

  • vârsta minimă: 18 ani. E normal să fii adult ca să poţi dona, pentru că de la 18 ani ai drept de semnătură şi îţi poţi asuma anumite lucruri. Cum ar fi faptul că ţi se poate face rău după donare!
  • Greutate minimă: la bărbaţi, vorbim de 60 kilograme, în timp ce la femei vorbim de o greutate de minim 50 de kg. E drept, greutatea se corelează şi cu înălţimea donatorului.

Cam atât. Fiecărui donator i se recoltează aproximativ 450 ml sânge, iar printre avantaje se numără o serie de analize care se fac gratuit, fapta bună făcută şi recompensa financiară: bonuri de masă, în valoare totală de 67 lei. Şi da, am auzit multe persoane care vor mărirea recompensei financiare, pentru a mai veni să doneze. Deşi asta ar trebui să fie ultima grijă!

Cine nu poate dona

Există o serie de afecţiuni care fac anumiţi doritori ineligibili la donare. Astfel, este necesar ca donatorul să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale; să nu urmeze tratament medicamentos (antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc.); femeile trebuie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; să nu mănânce grăsimi în exces sau să bea alcool, cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: hepatită cronică (B, C), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză (boală infecto-contagioasă a animalelor, transmisibilă la om prin alimentele provenite de la animalele bolnave şi care se manifestă prin febră mare, transpiraţie, mărirea splinei etc – n.r.), ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă sau boli de piele.

Adică multe.

Dar vă rog, mergeţi şi donaţi. Măcar o dată pe an, dacă nu de trei ori pe an. Cei de la centrul de transfuzii vă vor fi recunoscători şi vă vor mulţumi pentru faptul că aţi venit. Şi, dacă aveţi nevoie, veţi primi şi scutire de la facultate sau de la muncă pentru ziua respectivă!

În Galaţi, Centrul de transfuzii este pe strada Regimentul 11 Siret, colţ cu strada Ciprian Porumbescu, în apropierea Parcului Viva. Recoltarea se face de luni până vineri, între orele 8,00 şi 12,00. Doar cu buletinul!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri au apreciat: