La 21 de ani a fost diagnosticat cu boala Lou Gehrig, adică scleroză laterală amiotrofică, şi întregul său univers părea să se prăbuşească. Specialiştii nu i-au dat mai mult de doi ani de viaţă în acel moment, aşa că cel care este cunoscut drept una dintre cele mai strălucite minţi din istorie trebuia să moară la vârsta de cel mult 23 de ani. Cu toate astea, Stephen Hawking a sfidat logica şi a devenit un simbol al lumii ştiinţifice. 

Iar în 2014, Eddie Redmayne l-a interpretat pe celebrul britanic în filmul „The Theory of Everything”, care arată relaţia lui Hawking cu prima sa soţie, Jane. Scenariul se bazează pe cartea primei soții a lui Hawking, Travelling to Infinity: My Life with Stephen și prezintă apariția și evoluția bolii sale, boala neuronului motor, și cariera sa de succes în fizică.

Un film biografic, despre depăşirea adversităţilor şi despre dragostea dincolo de orice piedică, „The Theory of Everything” trebuie să fie pe lista fiecărui cinefil. Nu are efecte speciale, nu are explozii, nu are nici măcar scene de sex. Dar are ritm, are replici bune, are poveste şi stârneşte curiozitatea. Este o introspecţie în viaţa unei minţi strălucite şi merge încadrat, dacă vreţi, pe aceeaşi linie cu „A beautiful mind”, filmul despre schizofrenicul John Nash, laureat al premiului Nobel.

De altfel, pentru acest film, Eddie Redmayne a luat şi Oscarul pentru cel mai bun actor, iar pelicula a avut alte patru nominalizări pentru premiile Academiei Americane de Film.

Pacienţii diagnosticaţi cu boala de care suferă Stephen Hawking trăiesc, în medie, 3 ani, numai 10% dintre aceştia reuşind să supravieţuiască mai mult de 10 ani. Cu toate acestea, celebrul fizician a reuşit să depăşească cu mult speranţele medicilor.

Profesorul a îndemnat pe toţi oamenii cu dizabilităţi fizice să se concentreze asupra lucrurilor pe care le pot face şi să nu regrete lucrurile pe care nu pot să le facă.

A fost şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton.

Stephen Hawking, renumit pe plan mondial pentru contribuţiile sale la domeniul fizicii teoretice, este autorul volumului „Scurtă istorie a timpului”, una dintre cele mai de succes cărţi din literatura ştiinţifică.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri au apreciat: