Aţi fost vreodată luat la întrebări pe stradă de vreun reporter? Dacă da, v-aţi bâlbâit? Aţi reuşit să închegaţi trei fraze coerente, fără să vă încurcaţi şi, mai ales, fără să vă uitaţi spre bocanci? Ori aţi luat calea uşoară, aceea de a arunca un „nu sunt de aici” şi de a merge mai departe? 

Nu cred că există vreo statistică în acest sens, dar românii fug de microfon sau reportofon mai ceva ca dracul de tămâie. Şi nu pentru că nu ar avea lucruri de spus, ci pentru că toate ideile par să se transforme în fum la vederea reporterului. Toate analizele, toate părerile cu care până de curând îi încântai pe vecini şi prieteni, toate se evaporă, iar în locul lor rămân doar bâlbâielile, obrajii roşii şi zâmbetul tâmp!

Asta pentru că românii nu au cultura microfonului, a camerei de luat vederi sau a aparatului foto. Considerăm, ca naţie, că cineva ne vrea răul atunci când îndreaptă spre noi unul dintre aceste obiecte sau, adeseori, că vrea să ne ia la mişto. La urma urmei, internetul este plin cu intervievaţi care spun perle peste perle, aşa că nu îşi doreşte nimeni să fie următorul.

Dar să luăm exemplul altor state, cele asiatice cu precădere. Am avut câteva cunoştinţe din Hong Kong, Taiwan şi India venite în Galaţi, pentru un schimb de experienţă cu o organizaţie studenţească. Studenţi, la fel de tineri ca ai noştri, dar complet deschişi către a fi filmaţi şi fotografiaţi. Au întâmpinat fiecare astfel de moment cu zâmbete largi şi saluturi generoase.

Prin comparaţie, tinerii români, în marea lor majoritate, traversează sau fac cale întoarsă dacă în faţa lor apare un reporter, însoţit de un cameraman. Poate niţică educaţie media, încă de la grădiniţă, nu ar strica. Poate aşa le-ar fi mai uşor viitorilor adulţi să îşi exprime anumite puncte de vedere şi atunci când sunt filmaţi, nu doar când beau bere alături de colegi sau prieteni.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d blogeri au apreciat: