Despre pseudoindependenţa justiţiei din România

Sebastian Ghiţă, urmărit internaţional pe care statul român se „chinuie” să îl repatrieze din Serbia de mai bine de jumătate de an, a fost achitat în dosarul care viza infracțiunile de cumpărare de infuență, folosire de informații nedestinate publicității, dare de mită, șantaj, spălare de bani și conducere fără permis.

Dincolo de faptul că este extrem de ciudat modul în care o persoană poate fi achitată pentru comiterea infracţiunii de conducere fără permis (îl avea suspendat în acel moment, nu îl uitase acasă), decizia magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deşi nu este definitivă, arată încă o dată vulnerabilitatea sistemului judiciar.

Sistem judiciar care deschide dosare, cercetează ani la rând şi, în final, clasează speţele fie din lipsă de probe, fie pentru că faptele se prescriu, fie achită inculpaţii. Iată ce susţineau procurorii care cereau condamnarea lui Sebastian Ghiţă.

Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă i-a capacitat pe inculpaţii Tudose şi Dosaru să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei

ICCJ a decis achitarea inculpaţilor, pe motiv că faptele nu există sau nu sunt specificate în Codul Penal. Evident, încă o minge la fileu pentru parlamentarii PSD, care se chinuie să treacă legile justiţiei, să le transforme în realitate palpabilă. Sigur, pentru alte motive, nu pentru acestea!

Astfel, nu poţi să nu le dai dreptate comentatorilor de la Antena 3 (post imparţial, cum mi s-a spus acum câteva zile), care spun că DNA-ul îşi trage singur preşul de sub picioare. La fel au făcut şi la Galaţi, cu dosarul Aviasan, la fel au făcut şi în cazul Ghiţă.

Aşteptăm, acum, cu nerăbdare, sentinţa în cazul lui Liviu Dragnea. Dar am o presimţire că şi aceasta va fi una favorabilă liderului PSD. Pentru că aşa ne place nouă, românilor. Să ne batem cu pumnul în piept că facem şi că dregem şi, când ajungem la momentul culminant, să ne dăm singuri cu tesla în… unde nu trebuie!

Sigur, mai poate exista o variantă. Ca Sebi Ghiţă să fi fost achitat pentru că ştie atât de multe, încât informaţiile date procurorilor şi judecătorilor să cântărească atât de mult încât să îl transforme în peştele mic, pe care îl arunci înapoi în apă cu speranţa că vei fi ajutat de astre să dai lovitură şi să prinzi somnul de 25 de kg. În cazul ăsta, politicienii cu frâiele, nu marionetele!

Vom trăi şi vom vedea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: